2010/12/08

Ходоодны шүүсний ерөнхий хүчиллэгийг тодорхойлох


Ходоодны шүүсний ерөнхий хүчиллэгийг тодорхойлох
Дадлагын хичээлийн зорилго
  • Саармагжих аргын мөн чанартай танилцах
  • Ацидиметрийн ба алкалиметрийн аргатай танилцах
  • Эквивалент хуулиар тооцоо хийх
  • Уусмалын рН-ийг тодорхойлох чадвартай болох
1.       Дадлагын хичээлийн үндсэн агуулага:
Амны хөндийгөөс эхлэн ходоод гэдэсний урт замын туршид хоол боловсорно. Амны хөндийгөөр салстад орших шүлсний булчирхайнууд хоногт 1л хүртэл шүлс ялгаруулах ба шүлсэнд нүүрс усыг задлагч амилаз фермент, муцин / салс / их байна. Аманд хоолыг зажилж жижиглэн шүлстэй хольж, гулгамтхай болгон боловсруулж эхэлнэ. Хоол нь амны хөндий, улаан хоолойгоор дамжиж ходоодонд орж боловсорно. Ходоод бол хоол боловсруулдаг гол эрхтэн, хоногт ходоодноос 1,5-2,5 л хүртэл шүүс ялгарч байдаг. Идсэн хоолны шинж чанараас хамаарч шүүс ялгаралт 4-10 цаг хүртэл үргэлжилнэ.
Ходоодны шүүсний рН-ийг тодорхойлох нь ходоодны янз бүрийн өвчнийг оношлоход чухал үүрэгтэй. Ходоодны шүүсний ерөнхий хүчиллэг нь давсны хүчил ба хүчиллэг фосфат, органик хүчлүүдээр тодорхойлно. Эрүүл хүний ходоодны шүүсний хүчиллэгийг рН=1,7-1,3 байдаг ба рН
1.
7-оос бага бол гиперцидоз гэх ба рН 1,3 их бол гипоцидоз гэнэ. Ходоодны шүүсний хүчиллэг чанар 100 мл шүүгдсэн ходоодны шүүсийг саармагжуулахад зарцуулагдаж байгаа 0,1н шүлтийн уусмалын эзлэхүүнээр тодорхойлогдоно.
Òóðøèëòûí àðãûí òóõàé /Ñààðìàãæèõ àðãûí ìºí ÷àíàð/
Ýçëýõ¿¿íèé ýíý àðãà íü ñààðìàãæèõ óðâàë äýýð ¿íäýñëýãäýõ áºãººä óñàí óóñìàë äàõü ¿íäñýí óðâàë íü H3O áà OH- -èéí õîîðîíä ÿâàãäàõ óðâàë þì. H3O3++OH-=2H2O  áà H++OH=H2O Ñààðìàãæèõ àðãààð õ¿÷ëèéã ø¿ëòèéí àæëûí óóñìàëààð, ø¿ëòèéã õ¿÷ëèéí àæëûí óóñìàëààð òèòðëýí òîäîðõîéëäîã. ̺í õ¿÷èë, ø¿ëòòýé ñòåõèîìåòðèéí õàðüöààãààð óðâàëä îðäîã áîäèñûã òîäîðõîéëæ áîëíî.  Ñààðìàãæóóëàõ àðãûí èíäèêàòîð íü óóñìàëûí ðÍ-èéí óòãà ººð÷ëºãäºõºä ºí㺠íü õóâèð÷ áàéäàã áîäèñ þì. Èíäèêàòîð á¿ðèéí ºí㺠ðÍ-èéí òîäîðõîé õÿçãààðò õóâèðäàã.

Хэрэглэгдэх бодис, багаж хэрэгсэл
0,1н NaOH, шүүгдсэн ходоодны шүүс, 0,5%-ийн метилоранж, фенолфталейн, колбо бюретка
Туршилтын аргачлал:
  • Титрийн колбонд 10мл шүүгдсэн ходоодны шүүж авна.
  • Фенолфталейн  ба диметиламидоазобензолын спиртэн уусмалаас тус тус  1-2 дуслыг дусаахад улаан өнгө үүснэ.
  • Улаан үүсч буй нь чөлөөт давсны хүчил байгааг илтгэнэ. Энэ үед 1-р түвшинг тэмдэглэнэ.
  • Уусмалыг 0,1н натрийн шүлтийн уусмалаар титрлэнэ.
  • Улаанаас улбар шар болоход 2-р түвшинг тэмдэглэнэ.
  • Улбар шараас нимбэгэн шар өнгөтэй болоход 3-р түвшинг тэмдэглэнэ.
  • Нимбэгэн шараас өнгөө хувиргахад 4-р түвшинг тэмдэглэж авна.
  • Тооцоог зааврын дагуу хийж дүгнэлт гарга.

No comments:

Post a Comment